Troelstrastraat 10, 3371 VK Hardinxveld-Giessendam0184 700204info@kinderfysiotherapiestapvooruit.nl

Schoolgaande kinderen

Bewegen is van groot belang voor schoolkinderen. De basis motorische vaardigheden zijn nu als het goed is volledig ontwikkeld waardoor complexe vaardigheden eigen gemaakt kunnen worden. Kinderen worden grof motorisch steeds meer uitgedaagd doordat ze op school gymles krijgen, ze met elkaar diverse bewegingsspelletjes doen zoals tikkertje of voetballen en doordat de meeste kinderen op zwemles en andere sporten gaan. Op deze manier leggen ze diverse contacten met andere kinderen en kunnen ze zich sociaal-emotioneel verder ontwikkelen.

De fijn motorische vaardigheden worden ook complexer. Kinderen gaan onder andere leren schrijven, ze gaan eigen verantwoordelijkheid krijgen voor de persoonlijke verzorging en willen bijvoorbeeld helpen met klussen.

Invloed van bewegen op sociaal-emotioneel gebied
Door een vertraagde motorische ontwikkeling, een (sport)blessure, pijnklachten of problemen in de prikkelverwerking, wordt het voor kinderen lastig om mee te doen met de groep. Dit kan tot gevolg hebben dat er sociaal-emotionele problemen ontstaan.

Wat doet Kinderfysiotherapie Stap Vooruit
Kinderfysiotherapie Stap Vooruit wil graag helpen om ervoor te zorgen dat deze kinderen (weer) goed mee kunnen komen met leeftijdsgenootjes en plezier ervaren in het bewegen. Na uw aanmelding zal samen met u en uw kind de hulpvraag in kaart worden gebracht. Middels onderzoek zal worden beoordeeld of er sprake is van een indicatie voor kinderfysiotherapie. Afhankelijk van onder andere de leeftijd en afleidbaarheid van uw kind, kunt u als ouder aanwezig zijn bij de behandeling. De therapie zal bestaan uit diverse oefeningen die worden afgestemd op de klachten en de cognitieve ontwikkeling. Tevens zal er een vertaalslag gemaakt worden om ook thuis, op school of bij de sportclub verder te kunnen werken aan de behandeldoelstellingen.

Mogelijke indicaties

Hieronder staan enkele indicaties die wij behandelen bij kinderen van 3-6 jaar. Herkent u één van de onderstaande indicaties bij uw eigen kind? Of heeft u een vraag die niet in het rijtje staat, neem dan vrijblijvend contact met ons op om te bespreken of wij u en uw kind middels kinderfysiotherapie kunnen helpen.

 • Motorische ontwikkelingsachterstand

Grof motorische problemen:

– Houterig bewegen
– Niet kunnen meekomen in de gymles, tijdens het buitenspelen en sporten
– Opvallend looppatroon (zoals bijvoorbeeld tenenlopen)
– Veel vallen / struikelen
– Onhandigheid

Fijn motorische problemen

– Schrijfproblemen (onvoldoende leesbaar handschrift, pijn tijdens het schrijven, traag schijftempo)
– Nog geen duidelijke voorkeurshand hebben
– Moeite met ritsen, knopen en veters strikken
– Onhandigheid
– Niet vloeiend bewegen

 • Lage of hoge spierspanning
 • Orthopedische klachten
 • Neurologische problemen
 • Aangeboren afwijkingen
 • Neuromusculaire aandoeningen
 • Lichamelijke spanningsklachten als hoofdpijn, buikpijn, vermoeidheid zonder medische oorzaak (SOLK)
 • Zindelijkheidsproblemen
 • Ademhalingsproblemen zoals een dysfunctionele ademhaling, hyperventilatie, astma en/of bronchitis
 • Groeipijn of pijnklachten in de spieren
 • Conditionele / krachtsproblemen.
 • Sportblessures
 • Houdingsproblemen